Acasa  Servicii  Contact  Harta site  Copyright 

Psihoterapia se adreseaza “sufletului, locul in care se produce orice proces de vindecare” Louise L. Hay

 

Ce este psihoterapia

 

Intrebari frecvente

 

Metode de psihoterapie

 

Articole si Link-uri utile

Ce este consilierea psihologica si psihoterapia?

Psihoterapia este interventia psihologica realizata stiintific si in spirit umanist, in scopul optimizarii, autocunoasterii si dezvoltarii personale, in scopul modificarii factorilor psihologici implicati in tulburarile psihice, psihosomatice, tulburarile somatice si in situatii de risc.

Consilierea psihologica este interventie psihologica in scopul optimizarii, autocunoasterii si dezvoltarii personale si/sau in scopul preventiei si remiterii problemelor emotionale, cognitive si de comportament.
Consilierea psihologica implica interventia specialistului psiholog (sau asimilat) in optimizare personala si in ameliorarea problemelor psiho-emotionale si de comportament.

Consilierul psihologic se focalizeaza pe optimizare si dezvoltare personala, probleme psihologice sau de patologie somatica in care sunt implicati factori psihologici. Psihoterapeutul are competenta si pentru interventie psihologica pentru psihopatologie.

Psihoterapeutul-psiholog are toate competentele consilierului psihologic.

(extras din Procedurile de atestare, acreditare si certificare - Comisia de Psihologie Clinica si Psihoterapie, Colegiul Psihologilor din Romania)

Psihoterapia analitica apartine tipului de psihoterapii de orientare dinamica. Aceastea pun accentul pe dinamica dintre constient si inconstient, adica pe intelegerea mecanismelor inconstiente ce perturba echilibrul persoanei. Psihoterapia jungiana are drept scop stimularea procesului de individuare ca proces continuu.

“Scopul terapiei este asimilarea impulsurilor de dezvoltare trezite in psihic, individul devine capabil sa faca fata propriei persoane si celorlalti, sa se inteleaga pe sine mai bine , mai ales aspectele intunecate ale caror proiectii le va putea recunoaste mai usor. Scopul general este cresterea autonomiei, capacitatii de a relationa si mai ales al autenticitatii”  M.Minulescu apud. V.Kast

Tehnici folosite in psihoterapia analitica : interpretarea de basm, analiza de simbol, asociatiile libere, analiza de vise, sandplay, etc